Taksikring må være SINTEF-godkjent
Aug 2024 | Regelverk og HMS
I Norge er man lovpålagt å sikre personer som jobber på tak med sikringsutstyr som er godkjent for dette formålet. Godkjent sikringsutstyr må ha et SINTEF produktsertifikat som viser at produktet er i henhold til standarden NS-EN 13374 og Klasse A, B og/eller C.
Det kan være en svært krevende prosess å få produkter godkjent og sertifisert av SINTEF. Safedesigns største inverstering, både i kapital og arbeidsinnsats, har vært å få taksikringsløsningene godkjent hos SINTEF.
Hva må til for å få et produkt SINTEF-godkjent for sikring av takkant:
Produktet må følge krav om utforming og egenskaper i forhold til høyde, åpninger, vinkel, bl.a. som er gitt i standarden NS-EN 13374
Produktet må produderes av produsenter med ISO 9001 godkjenning som blant annet setter krav til produksjonssystemer og håndtering.
Materialer og komponenter som skruer, reimer og nett må ha deklarasjon (DOC) eller materialsertifikat (3.1) for å sikre at alle delene i utstyret har beste kvalitet.
Statiske laster beregnes som beskrevet i NS-EN 13374 for klasse A (0-10 grader helling). Disse lastene regnes om til krefter gjennom sikringsutstyret, ned i innfestingsskruer, og videre til konstruksjonen som sikringsutstyret er festet til.
Sikringsutstyret blir også testet for dynamiske laster:
Klasse B (10-30 grader helling) testes ved å slippe en sekk på 50kg som treffer utstyret fra 2 meters høyde.
Klasse C (30-60 grader helling) testes ved å slippe en rulle på 75kg ned et 60 grader skråplan fra 5 meters høyde.
Når alle testene er godkjent, vil beregninger og test-resultater bli gjennomgått av SINTEF certification som til slutt vil utstede produkt-sertifikat hvis alle tester og beregninger blir godkjent.
For å opprettholdel produktsertifikatet vil SINTEF gjenomføre årlige stikkprøver blant sikringsproduktene hos Safedesign for å verifisere at sikringsutstyret fortsatt holder mål som kantsikring.
Testing, godkjenning og sertifisering av sikringsprodukter hos SINTEF er en ganske omfattende prosesss. Men - når man jobber på utsatte og farlige områder på tak og sikrer disse, så skal man kunne stole på at en SINTEF-godkjent NS-EN 13374 taksikring er den beste sikringen for å sikre personene på taket!