REGELVERK
Takarbeid og regelverk
Tydelig og forståelig regelverk er viktig for sikkerheten til alle som jobber på tak. Safedesign har fått mange forespørsler fra kunder angående krav til sikring for takarbeid blant annet innen rehabilitering, solcelleinstallasjon og telekom. For å utføre takarbeid trygt, og i samsvar med arbeidstilsynets forskrifter, er riktig sikring av takarbeidet helt avgjørende.
Safedesign har laget en enkel oversikt over gjeldende regelverk for utstyr som kan benyttes for å sikre arbeid inne på tak og hvilken godkjenning dette sikringsutstyret må ha.
Direkte relevante kilder og henvisninger:
Arbeidstilsynets nyhetsbrev (2.2.2024): Rett kantsikring reddar liv (Arbeidstilsynet - NTB Kommunikasjon)
Arbeidstilsynets Veileder for arbeid i høyden avsnitt «Krav i lover og forskrifter» del «Krav til bruk av rekkverk som kantsikring» : Arbeid i høyden (arbeidstilsynet.no)
Dette må du vite for å sikre takarbeid
PUBLISERT 30.05.2024 - OPPDATERT 26.06.2024 - LESETID: 3 min
1. Kollektiv taksikring:
o Bruk av kollektiv taksikring er pålagt når du utfører arbeid inne på taket.
o Sikringen må være sertifisert og ha produktsertifikat i henhold til standarden NS-EN 13374 og designet for å redde personer som snubler, faller eller sklir på taket.
2. Valg av riktig klasse:
o Velg riktig klasse for taksikringen basert på takets helling:
- 0-10 graders helling (inkludert gavl): NS-EN 13374 Klasse A
- 0-30 graders helling: NS-EN 13374 Klasse B
- 30-45 graders helling: NS-EN 13374 Klasse C
3. Begrensninger for bruk av stillaser:
o Stillaser generelt er sertifisert etter standarden NS-EN 12810-1 og godkjent for å oppholde seg i stillaset og utføre arbeid fra stillaset, men ikke som sikring av arbeid inne på taket.
o Bruk av stillasløsning, uten NS-EN 13374 godkjenning, som sikring for personer på taket kan potentielt bidra til alvorlige ulykker.
4. Kantsikringsprodukter:
o I 2016 ble typegodkjenning av sikringsprodukter erstattet av produktsertifisering.
o Godkjente kantsikringsprodukter for å sikre takarbeid finnes på SINTEF Certification.
o NS-EN 13374 produkter er designet for å sikre takarbeid og personer som faller på taket.
o Sikringsproduktene monteres langs takkanten/raften ved bruk av fallforhindrende utstyr fra tak eller lift.
Her er et eksempel av merkingen til et produktsertifikat. PS-nummeret viser til utstyrets sertifikat som er tilgjengelig hos SINTEF Certification hvor man kan finne godkjenning i henhold til NS-EN 13374.
Unntak:
- Hvis taket har en helling på under 10 grader utover mot kant og det ikke er fare for å skli på taket, så regnes taket som flatt tak (inkluderer også gavl). Hvis personer oppholder seg mer enn 2 meter fra kanten av taket så kan NS-EN 13374 Klasse A taksikring erstattes med markering (sperrebånd / kjetting) som er godt synlig og installert 2 meter inn fra takkanten i en høyde på 1 meter over takflaten.
- NS-EN 13374 Klasse B og C kan benyttes med takhelling på inntil 60 grader med en begrensning av vertikal høyde til takflaten på under 2 meter for Klasse B og under 5 meter for Klasse C .
- Kortvarig opphold på tak i forbindelse med et kortvarig takarbeid eller takinspeksjon skal risikovurderes. Kollektiv sikring skal prioriteres fremfor personlig fallforhindrende utstyr. Det skal tydelig komme frem i en risikovurdering at tidsbruken av total oppholdstid på taket er kort (typisk kortere enn tiden for å montere kollektiv sikring i henhold til NS-EN 13374) og at arbeidet fortsatt kan gjennomføres trygt med iverksatte tiltak.
Hvorfor NS-EN 13374?
Sertifisering etter NS-EN 13374 ble innført i 2016 for å øke sikkerheten for takarbeid og er den eneste standarden som fokuserer på “fall-energien” til personer som oppholder seg inne på taket. Sikringsutstyr som er godkjent i henhold til NS-EN 13374 er både designet og fysisk testet for å redde personer som snubler, faller eller sklir på taket. Som del av den fysiske testen for NS-EN 13374 Klasse B og C så simuleres et verst mulig tenkelig scenario hvor sikringen stopper personer fra å falle utenfor en takkant.
Ved å følge disse retningslinjene og bruke riktig utstyr, vil dere skape et trygt arbeidsområde på taket.
SJEKKLISTE TAKARBEID
Trygt takarbeid - unngå ulykker
Sikkerhet kommer først
Påse at bedriften har kunnskap om hvordan takarbeid skal sikres.
Sikring av takarbeid
Sjekk at taksikringen har produktsertifikat i henhold til NS-EN 13374 (se figur over).
Riktig klasse for helling på tak
Sjekk at NS-EN 13374 klasse A, B eller C er riktig iht. helning på taket.